Refleksoterapija

Človeška stopala so oder našega življenja. V vseh kulturah se je refleksoterapija pojavljala kot ena izmed oblik zdravljenja. Še danes se z roko intuitivno dotaknemo predela v katerem čutimo bolečino, ga ogrejemo ali masiramo. Slednje so upoštevali že v Sumeru, Egiptu, v staroindijskih ter kitajskih civilizacijah. Na Kitajskem se je razvil nauk o omrežju poti, razvejanem po celem telesu, skozi katere potekajo vitalne substance in ki povezujejo notranje organe s površino telesa (to omrežje poznamo pod imenom »meridiani«). Kanali tako tečejo tudi po površini telesa in zarišejo številne akupunkturne in akupresurne točke, ki jih kitajska tradicionalna medicina že stoletja uspešno uporablja pri zdravljenju. Pred pričetkom zdravljenja z akupunkturo ali akupresuro pa so kitajski zdravilci pogosto ugotavljali stanje telesa s pritiskanjem na točke stopala.
Refleksoterapija je terapevtska metoda, ki s pritiskanjem na posamezne cone stopala ali dlani, v telesu sproži kemijske, električne in magnetne impulze. Slednji v telesu povzročijo, da se prebudijo samoozdravilne sposobnosti telesa – telo se prične zdraviti samo, kar harmonizira celotno telo in ugodno vpliva na človekovo zdravje in počutje.

 

Stopala in dlani odražajo mikrokozmos v katerem se odraža celotno telo. Posamezne točke na dlaneh in stopalih so torej povezane z določenimi deli telesa (organi, organskimi sistemi) in odražajo stanje posameznih delov. Boleče ali spremenjene cone navadno odražajo blokado pripadajočega organa, ki je sprva zgolj energetska in ne pomeni nujno že manifestirane bolezni. S pritiskom na posamezne cone sprožimo odziv (refleks) v ustreznih telesnih delih in uravnotežimo njihovo delovanje, posledično pa delovanje celotnega organizma. Refleksoterapija ni metoda s katero bi postavljali diagnoze, niti ni metoda s katero bi lahko nadomestili medicinsko zdravljenje.

 

UČINKI REFLEKSOCONSKE MASAŽE SO:
• pospešuje krvni obtok in s tem oskrbo s kisikom
• spodbuja delovanje limfatičnega sistema (limfa je pomembna pri odplavljanju škodljivih snovi in pri obrambi organizma)
• pospeši odplavljanje strupenih snovi (čez limfo, ledvica, črevesje, kožo) in s tem spodbuja čiščenje telesa
• spodbuja delovanje imunskega sistema
• pomirja avtonomni živčni sistem, ki deluje brez naše volje (ob stresu namreč adrenalin spremeni naravne ritme: pospeši bitje srca, zoži žile,…). Spodbuja ustvarjalnost, produktivnost in koncentracijo
• ugodno vpliva na naše odnose navzven (blaži hiperaktivnost in agresijo)
• pomirja bolečino idr.

 

REFLEKSOTERAPIJA JE PREVENTIVNA in KURATIVNA METODA
Refleksoterapija lahko predstavlja obliko preventive, ki v dinamičnem nihanju našega počutja ohranja ravnovesje na strani zdravja. Naše zdravje bi težko ponazorili z ravno črto, saj tudi če nimamo kakšnih posebnih zdravstvenih težav naše stanje niha od bolj do manj zdravega in je odvisno predvsem od usklajenosti delovanja celotnega telesa. Vsakodnevna naglica, obveznosti, nepravilna prehrana, premalo gibanja, … povzročajo negativen stres, ki neugodno vpliva na celoten človeški organizem, ga meče iz ravnotežja in tako škodljivo deluje na naše zdravje in dobro počutje. Stres in napetost namreč povzročata višji srčni utrip, začasno blokado prebavnega sistema, zoženje krvnih žil in s tem pretoka krvi. Telo tako ne dobi dovolj kisika in drugih hranilnih sredstev. Dlje časa trajajoči stres pa je tudi eden izmed pomembnih dejavnikov bolezni. RCM vodi v sprostitev, pospeši krvni obtok in s tem oskrbo celic s hrano in kisikom.
Refleksoterapija lahko predstavlja tudi obliko kurative, ki blaži naše manjše vsakodnevne tegobe (utrujenost, nespečnost, slabo prebavo, bolečine v mišicah, …) in/ali dopolnjuje medicinsko zdravljenje pri kroničnih in akutnih obolenjih (pomaga k hitrejšemu okrevanju, blaži bolečine,…).